Bag om Søvnløs

Jeg har efterhånden mange noveller på cv'et. De sidste par år er de ligesom bare væltet ud af mig. Disse 5 nye er en tand mere barske end normalt, og det er der en grund til.

Det er faktisk ikke et bevidst valg, men nærmere bare en naturlig udvikling. Selvom mange læsere og anmeldere har givet udtryk for, at historierne var gysende nok, er der også en del som har efterlyst endnu mere uhygge og gru. Hvis du tilhører sidstnævnte, så kan jeg glæde dig med, at mine gysere generelt går i den retning. Jeg kan så samtidig ærgre dig med, at det ikke er din feedback, som er grunden til det. Jeg lytter selvfølgelig med glæde til respons på mine historier, både negativ og positiv, men jeg opfatter den aldrig som noget, jeg skal rette mig efter. Historierne kommer til mig som de nu engang er. Jeg har faktisk ikke ret stor indflydelse på deres natur, selvom jeg selvfølgelig kan tage visse valg undervejs i processen. Men i det store og hele fungerer det bedre, hvis jeg går med de valg, som føles ægte. Hvis jeg begynder at vælge ud fra hvad jeg tror at andre vil synes om, så spænder jeg ben for processen.

Da jeg havde udgivet Mareridt & Myrekryb 3 og ligesom afsluttet den serie med i alt 21 noveller, så lavede jeg en slags status. Jeg ville gerne se, hvor mange af dem, der havde "lykkelige" slutninger - det vil sige, hvor hovedpersonen overlever. Det er jo bestemt ikke givet på forhånd, at hovedpersonen overlever en gyserhistorie. Så jeg satte alle novellerne op på række og gik dem igennem én ad gangen for at bedømme, hvordan de hver især ender. Jeg valgte at lave 3 kategorier:

Lykkelig = hovedpersonen overlever relativt uskadt
Ulykkelig = hovedpersonen dør
Grusom = hovedpersonen overlever, eller skæbnen er ukendt, men slutningen er stadig grusom

Ideen med kategoriseringen var at finde ud af, hvor uhyggelige novellerne egentlig var. Jeg ved godt, at der er mange andre ting, som afgør uhyggen i en novelle, men for mig har det alligevel meget at sige, hvordan det ender for hovedpersonen. Hvis hovedpersonen dør, sidder jeg tilbage med en mørkere følelse end hvis han/hun overlever. Når enden er god, er alting godt, som man siger. Nå, men resultaterne blev som det ses herunder - jeg har sorteres i rækkefølgen, så der er ikke nogen spoilers:

1. bind
2. bind
3. bind

Det er altså tydeligt, at antallet af dødsfald stiger for hvert bind. I starten var det mere 'bløde' ideer, som kom til mig. Jeg tror, at jeg til at begynde med foretrak at skrive de ideer, hvor hovedpersonen klarede den til sidst. Men som tiden gik, blev jeg mere og mere hårdfør. Slutningerne, som dukkede op undervejs i skriveprocessen, blev mere og mere grumme. Og jeg lagde også mindre og mindre fingre imellem, når de skulle beskrives.

Dermed er vi fremme ved Søvnløs. Den er stadig så ny, at jeg ikke vil afsløre, hvor mange af historierne, der ender lykkeligt eller ulykkeligt - det må du selv læse bogen og finde ud af. Men jeg kan afsløre så meget, at den følger udviklingen ganske fint.

© 2019 Nick Clausen
Følg Nick på Facebook Nicks bøger på Goodreads Nicks bøger på Bogreolen.dk Nicks bøger på Mofibo